Summa sidvisningar

tisdag 30 december 2014

Skaldjurscheeseceke

I julas fick jag pröva göra något nytt till julbordet.. Detta var mycket uppskattat och gott. 
Så rekommenderas starkt. Funkar även bra till förrätt eller enkel kvällsmat.
Ca 8 portioner.

Botten:
100 g smält smör.
250 g kavring

Fyllning:
5 gelatinblad
2 burkar kesella
3 dl vispgrädde
500 g skalade räkor
200 g strimlad kallrökt lax
4 msk finhackad dill
1 burk stenbitsrom
salt och svartpeppar.

Topping:
ca 200 g skalade räkor
2 skivor kallrökt lax
2-3 citroner
dillvippor

Gör så här:

Smält smöret. Smula brödet i en matberedare och mixa samman med smöret. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. (ca 24 cm). Tryck ut brödsmulorna i formen och låt stå kallt i ca 15 min.
Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter. 
Skala och grovhacka räkorna. Strimla laxen.
Vispa grädden och blanda ner kesella, räkhack, strimlad lax, rom, dill samt kryddor. Smaka av med salt och peppar.
Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält gelatinblad i lite vätska och rör ner dem i en fin stråle i fyllningen.
Häll mousseblandingen i formen ovanpå botten, släta till utan med en palettkniv.
Täck över och låt vila i kylen i minst 5 timmar.
Vid serveringen dekorera tårtan med skalade räkor, skivad lax, dillvippor och citron.
De va enna gò reeekkka... som tanten sa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar