Summa sidvisningar

onsdag 17 december 2014

Polkaknäck

Mitt favorit julgodis! Dags för att göra årets julgodis och ett populärt godis hos oss är polkaknäck.. Jag och min fostersyster kom på detta för många år sedan. Finns säkert många varianter men detta är vårt.
Originalet jag brukar göra är så här:
200 g vit blockchoklad
200 g ljus blockchoklad
200 g mörk blockchoklad
150 g polkagrisar
Polkagrisarna kan du lägga i frysen dagen innan så blir de hårda nog att krossa.

Smält den mörka blockchokladen i ett vattenbad. Bred sen ut på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
Smält sedan den ljusa chokladen och bred ut över den mörka chokladen. Låt stelna i kyl.
Smält till sist den vita och bred ut. Innan den stelnar så tar du och krossar polkagrisarna och bred ut över den vita chokladen innan du låter den stelna.  Sen är det bara att hacka upp till bitar. Mums!

Lyxvarianten jag testade i år:

200 g ljus blockchoklad
200 g mörk blockchoklad
150 g polkagrisar
En temperaturslev/termometer.
Silikonformar för praliner.


Denna chokladen är tempererad och gör den knackigare och med glansig yta.
Smält 2/3 av den vita chokladen i ett vattenbad och få upp temperaturen till 50 grader. Sen tillsätter du resten av chokladen och få ner den till 28 grader. Krossa polkagrisarna och häll i den vita chokladen. Fyll sen formarna med en tredje del. Ställ in i kylen för att stelna.
Smält den ljusa blockchokladen på samma sätt men låt den bli 30 grader i ställer för 28. Och fyll 1/3. Låt stelna i kylen.
Gör nu samma sak med den mörka chokladen med låt sista temperaturen bli 32 grader.
Gradantalet är jätteviktigt så var noggrann.
Sen låt stelna och ta ur formarna. 
Mummms! Som tanten sa.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar