Summa sidvisningar

onsdag 17 december 2014

Chokladpraliner

Jag köpte mig ett nytt set för att göra chokladpraliner. Silikonformar, temperaturslev, receptbok och spritsar.
Fanns på ICA för 199 kr. (helt klart värt det).

Testade då att göra praliner. Är lite meckigt först men lättare efter första gången.
Du behöver: 
400 g mörk blockchoklad
400 g ljus blockchoklad
1 dl grädde
50 g smör
1 dl socker
smaktillsats, typ rom, punch eller något annat.

Ta 2/3 av den mörka chokladen och smält i ett vattenbad. Få värmen till ca 50 grader. Ta sen i resten av chokladen och låt få värmen 32 grader. (detta kallas att temperera chokladen.
Pensla sedan bottnarna med ett tunt lager choklad och låt stelna i kylen. (tar bara några min).

Fyll sedan hela formarna med choklad och vänd formarna mot ett galler och under har du en skål som fångar upp chokladen som rinner ut. Låt svalna och rinna i ca 20 min. Ta sen och dra av chokladen som är runt omkring. Ställ in i frysen och låt stelna.
Gör sen ganachen som ska vara i. Koka upp grädde och smör under uppvärmning. Tillsätt socker och smakessens. Låt smaken ta sig. tillsätt sen 200 g av den ljusa chokladen. Häll upp i en sprits. Spritsa i ganachen i formarna. Lämna någon mm till kanten. Ta tag i formarna och slå lätt mot bordet så ganachen sprider sig jämt i formarna.
Temperera sen de sista 200 g ljus choklad. Häll över formarna och dra av med en spatel så det blir jämnt. Låt stelna i någon timme. Ta sen ur dom ur formarna. Klart!

CHOKLADCHOCK...som tanten sa.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar