Summa sidvisningar

lördag 7 december 2013

Frasvåfflor

Mina vänner var sugna på våfflor. Och jag som fyndat ett gammal Husqvarna våffeljärn ville gärna prova det. :) Så vi gjorde frasvåfflor.


100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk

Tillbehör:
grädde, socker, sylt och färska bär

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.
Förbered tillbehören. Ta upp bär som ska tinas och vispa grädden.
Våffelsmet
Använd gärna en vanlig handvisp när du gör våffelsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.
Hetta upp ett våffeljärn. Innan man gräddar första våfflan så penslar man laggen med smör.
För varje våffla: Vispa runt i smeten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.
Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.
Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!
Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!


Ät inte för många, man får lätt magknip efter fjärde våfflan. Men vad goda dom är!
Hopp hej, som tanten sa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar