Summa sidvisningar

måndag 13 januari 2014

Amerikansk Citronmarängpaj

MMMMmmmmm... säger jag bara. 
Idag provade jag att göra något jag tänkt göra sååå länge men inte blivit av. Själv gillar jag inte sura godisar eller så men citron i efterrätter är otroligt gott. Så ville göra en riktig amerikansk citronmarängpaj. 
Det är faktiskt en väldigt lätt paj, men kräver lite tid då det är flera moment. 
Den har en syrlig frisk, smak av citron i botten och en härlig fluffig maräng på toppen. MMMMMMmmm.
Den blev perfekt. Tog en pajbit till jobbet och bjöd på till kollegan. Hon var mer än nöjd. Jättegod!

Så här kommer receptet. 


PAJBOTTEN

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
FYLLNING

2  ägg
2 dl florsocker
2 st citroner
75 g smör
MARÄNG

4  äggvitor
2 - 4 dl strösocker

Skär smöret till pajbottnen i mindre bitar. Smula med fingertopparna samman mjöl och smör eller kör några ögonblick i matberedare. Sätt till vatten och kläm ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt. Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten. Låt formen stå kallt ca 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så att inte degen kryper ner. Förgrädda pajskalet 10 - 15 minuter i 175° på nedersta falsen tills den fått lite färg.
Smält smöret till fyllningen. Sikta florsockret genom en finmaskig sil. Vispa sönder äggen lätt och blanda med florsocker, saften av citronerna och avsvalnat smör. Fyll blandningen i pajskalet Grädda 15-20 minuter i 175° , tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna. Sätt ugnen på “grill” och höj temperaturen en aning.
Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred marängsmeten över pajen. Grädda pajen under grillelementet under uppsikt tills den blir gyllenbrun





Servera med lite grädde om så önskas. Men marängen i sig är mer än nog. 
Gottigott gott... som tanten sa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar