Summa sidvisningar

fredag 9 juni 2017

Småländska kringlor á Annelie Bång

När pappa stod i köket och bakade kringlor. Det är ett fint minne man har. Pappas favorit, kringlor. Farmor var också duktig på det, tyvärr har jag inget minne utav det. Mamma som kommer från Östergötland var ju tvungen att lära sig att baka kringlor när hon hade flyttat till Vislanda som ligger djupt in i skogarna. Men det fanns ingen som hade recept. " man tar ju bara lite av de man har i skafferiet så blir de kringlor fick hon till svar". Men en väninna hon lärde känna hade tre recept som snabbt blev mammas favorit. Så tack Annelie Bång som räddade min mamma och gjorde henne lite mer småländsk. Jag har i kväll testat två av dom. Och de fick MER en väl godkänt av både far och sambo. Sambons kommentar var "dessa får du gärna göra fler gånger". 
Jag trodde inte kringlor var runda men det är småländska, de andra kringlorna som är tvistade är södertäljekringlan. Och detta receptet är ju på småländska! :)Här kommer receptet:

Grova Kringlor 

2 1/2 hg smör (ska vara mjukt, låt de stå framme ett tag innan)
4 dl mjölk (byt gärna ut hälften mot fil, surgrädde eller gräddfil.)
1 dl socker
4 tsk Hjortronsalt
7 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl (eller 3 dl kornmjöl). 

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser på bänken, tillsätt smör och mjölk/filen. blanda väl tills du får en formbar deg. Inte för mycket mjöl så de blir torra. Använd lite mjöl till utbakningen. Gör fingertjocka rullar och skär av ca 20-22 cm långa längder. Rulla i hop dom till en ring och lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 200-225 grader i ca 8-10 min. 
Serveras med smör och ost på.
Söta Kringlor

200 g smör
7 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk hjortronsalt 
2 dl filmjölk
1 ägg
pärlsocker/strösocker till garnering

Gör så här: 
Blanda alla torra ingredienser på bänken, tillsätt smör och fil. 
Forma till en bra deg, forma till fingertjocka längder och gör dom ca 18 cm långa. Forma till cirklar. Vispa till ägget och pensla på kringlan. doppa i pärlsocker. 
Vill du hellre ha vanligt socker så pensla inte ägg, utan doppa direkt i sockret. 
In i ugnen i ca 8-10 min på 200-225 grader. 
servera som dom är. Gärna till en kopp kaffe. :)Kringeli krongeli kringla, nej lätt som en plätt va de ju... som tanten sa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar