Summa sidvisningar

måndag 8 juni 2015

American Peach-pie

Jag har alltid velat testa göra en äkta amerikansk paj. En inbakad med härlig fyllning. Det man ska veta om amerikanska pajer är att pajskalet är väldigt elastiskt och formas bra. Det är också väldigt lite socker i vilket gör att den inte alls är söt som vi svenskar är vana vid.
Jag testade att göra persikopaj men det går precis lika bra med vilken annan frukt som man vill ha. Jag har översatt ett amerikanskt recept. Det är därför måtten är lite annorlunda än vad vi brukar ha.
Fyllningen är sjukt god! Hade nog kunna ätit enbart den! Pajen är väldig annorlunda från vad jag är van vid. Och det är lite uppfriskande med att inte vara för sött. 
Lycka till!

PAJSKAL
5.5 dl Mjöl
2 tsk socker
1 tsk salt
113 g osaltat smör
113 g cocosfett
1.2 dl iskallt vatten
Fyllning
8 stora mogna persikor
1,8 dl socker
1 1/2 msk färsk citronsaft
5 msk mjöl
1 1/2 msk osaltat smör
1 äggula blandat med 2 msk vatten

Gör följande:

Använd en matberedare, lägg i mjölet med socker och salt tills allt kombineras. Tillsätt smör och kokosfett och kör tills blandningen liknar grovt mjöl. Överför blandningen till en stor skål och strö isvatten ovanpå. Rör om med en gaffel tills en smulig deg formas. Ta ut på en arbetsyta och knåda två eller tre gånger, bara tills degen kommer ihop. Skär degen i två halvor och linda in plast.Lägg i kylskåp åtminstone 30 minuter eller över natten.

 Baka ut degen på ett lätt mjölat bakbord, rulla ut varje skiva av degen tills de är ca 26 cm runda. Lägg den ena degen i en form och den andra på ett bakplåtspapper. Lägg i kylskåp tills du gjort klart fyllningen.
 Värm ugnen till 200 °. 

Ta en stor kastrull med vatten till att koka vatten i och fyll en stor skål med isvatten. Med hjälp av en vass kniv, markera ett ytligt X i botten av varje persika. Blanchera persikorna i kokande vatten i ca 1 minut, tills skalen börjar lossna. Med hjälp av en hålslev, för över persikorna till isvattnet för att svalna. Skala persikorna och skär dem i 1 cm stora klyftor. Överför persikorna till en stor skål. 
Tillsätt socker, citronsaft och mjöl, blanda väl och låt stå i 5 minuter.Häll fyllningen i den kylda pajskalet och hyvla smörskivor på toppen. Pensla kanten av pajskalet med ägg-vattnet. Lägg degen från bakplåten ovanpå. Tryck kanterna av pajskalet tillsammans för att försegla och trimma överhänget till en kant på ca 1.5 cm. Vik kanten av pajdegen under sig själv och pressa dekorativt. 

Pensla resterande ägg på översta jordskorpan och skär några snitt för ventilering av ånga.Överför pajen till ugnen och placera en plåt i botten för att fånga droppar. Grädda i 30 minuter. Minska ugnstemperaturen till 190 °, täck kakan med folie och grädda i ca 40 minuter till, tills fyllningen är bubblande och pajskalet är djupt gyllene på toppen och botten. Överför pajen till ett galler för att svalna helt. Servera med vispad grädde.

Är micron sönder och ugnen paj?!... som tanten sa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar