Summa sidvisningar

fredag 15 maj 2015

Maskros-sirap

Nu blommar maskrosen! Och maskrosen är ätbar. Visste ni det? Förra året fick jag veta att man kunde laga maskros-sirap men då hade maskrosorna redan blommat över så det var försent att testa. Men nu var det dags. Gick ut i trädgården och plockade en 1/3 dels ica-kasse. Gick på fem min, så är väldigt enkelt.

Ta av stjälken så endast blomman och det gröna under blomman är kvar. Lägg alla blommor i en kastrull.
Häll upp vatten så blommorna täcks. Jag plockade så mycket så det blev ca 2,5 liter vatten.
Koka sen upp allt. När vattnet kokar dra av kastrullen från plattan och låt stå med lock i ett par timmar eller över natten. Tillsätt en skivad citron innan den får vila så citronen får dra med blommorna. Så att mycket saft kommer ur.
Häll sen av allt i en saftduk, krama ur ordentligt. 
Koka sen upp vätskan tillsammans med socker (använd lika många kg socker som du har liter vätska) Jag hällde i 2.5 kg socker. 
Koka på svagare värme så det bara småkokar. I ca 1.5-2 timmar. (beroende på hur mycket du gör. Mindre sats tar mindre tid.)
Häll sen upp i rena burkar eller flaskor på en gång och förslut dom direkt. 
Wola! Det är klart! 
Detta kan du använda på gröten, glassen, efterrätten eller i bakning. Mums!

Nu blommar maskrosen....som tanten sa.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar